ANTEA 2 - test Parapente+

Z recenze časopisu Parapente+ na křídlo ANTEA 2, vydání květen-červen 2012

„Céčko bez céček“ - Sportovní křídlo ANTEA 2 od výrobce Sky Paragliders překvapí svou ovladatelností i velkým potěšením, které poskytuje pilotovi.

Sportovní křídla Alexandra Pauxe, hlavního designéra firmy SKY Paragliders, mají 4 řady šňůr, výkonem se však neliší od padáků se 3 řadami šňůr. Nový padák ANTEA 2 je moderním kluzákem, přesto zůstává v některých ohledech klasický - nemá žádné nylonové výztuhy a používá jen mylar a Adiprene. Výsledek však stojí za to - výkon, řízení a komfort jsou na absolutní špičce.

Při startu je třeba dávat pozor na šňůry, které se mohou zamotávat. Také je třeba zohlednit, že na křídle není vyznačen střed. Pomineme-li však tyto dvě věci, start probíhá bez námahy, padák nepředstřeluje jako cvičný padák. Rychlost padáku je 38 km/h, při použití speed-systému z 50% dosahuje křídlo rychlosti 45 km/h a při 100% využití speed-systému činí maximální rychlost křídla 56 km/h.

Pokud chce pilot brzdit, při stažení řidiček o 25cm a tlaku na řidičky zhruba 3kg se dostane na 30 km/h a při stažení řidiček o 30 cm a tlaku na řidičky asi 3,5 kg se dostane na 27 km/h. Tyto hodnoty přispívají k příjemnému pocitu bezpečí.

Točení je velmi pohodlné (k provedení 360° otočky je nutný tah na řidičky 40 cm, náklon 20° a tah na řidičky 5kg). Při provádění spirál je ANTEA 2 stabilní. Při druhé otáčce dosahuje opadání 7 m/s. Křídlo je velmi homogenní a ovladatelné pouze za použití řidiček (není nutné přenášení váhy). Řízení padáku ANTEA 2 je opravdu příjemné, křídlo zůstává ovladatelné a efektivní i při nízkých rychlostech.

Křídlo ANTEA 2 předává pilotovi správné informace i za silných podmínek. Vzhledem k jeho přirozené ovladatelnosti ho není třeba přetěžovat ani v nižším rozsahu váhového rozpětí (padák byl při testování zatížen 25kg navíc pro paramotorové létání). Při zaklopení se křídlo samo jednoduše a automaticky rozbalí. Díky asymetrickým velkým uším má padák slušnou hodnotu opadání 4,5m/s. Uši se otevírají plynule a nevyžadují žádnou speciální akci.

Výsledek – ANTEA 2 je velmi příjemné křídlo, které je při letu mnohem „sebevědomější“ než mnohá křídla sportovní třídy B. Řízení je skvělé a výkon odpovídá zařazení do kategorie. Díky nízké hmotnosti (4,9 kg ve velikosti L) se ANTEA 2 hodí na všechny druhy létání (přelety, XC, performance). ANTEA 2 je skvělé křídlo vhodné pro zkušené piloty, kteří chtějí zkusit něco nového.


SILNÉ STRÁNKY

  • start
  • excelentní v otáčení
  • velmi efektivní při termálním letu
  • dobře tlumí turbulence
  • klouzavost
  • nízká hodnota štíhlosti
  • nízká hmotnost a všestrannost
  • lehký a hezký batoh


SLABÉ STRÁNKY

  • šňůry se zamotávají
  • není vyznačen střed křídla
  • batoh není příliš pevný

Noël Bertrand. Sky Paragliders Antea 2. Une C sans C! Parapente +. Mai-juin 2012, N° 422, s. 18-20

Download

Fotogalerie