ANTEA 2 - recenze

Novinka ANTEA 2 nezapře konstruktérský rukopis SKY. Zatímco konkurence spoléhá na futuristické uspořádání šňůr nebo dechberoucí hodnotu štíhlosti, ANTEA 2 jde cestou optimalizace osvědčených prvků. Nestydí se za to, že má 4 řady šňůr a nepoužívá žádné nylonové výztuhy.

Významnými změnami prošlo mnoho malých detailů: 3D tvarování náběžné hrany, diagonální výztuhy na uších, adiprenové výztuhy v náběžné hraně, kevlarové bezopletové šňůry v horní galerii, nové volné konce. Byl také použit nový profil, díky kterému významně vzrostla maximální rychlost z 52 na 56/57 km/h.

Při startu pilot jistě ocení o 300 gramů nižší hmotnost, díky které nový model stoupá s ještě větší lehkostí. Řízení zůstalo v principu nezměněno, korekce je možno provádět jemnými zásahy do řízení. Křídlo vyžaduje jen minimální síly v řízení a i díky nízké hodnotě štíhlosti (5,5) je velmi snadno ovladatelné. Značná živost především při řízení na podélné ose umožňuje provádět zatáčky a wing-overy jen s minimem zásahů do řízení.

Křídlo je také překvapivě přesné, a i přesto dokáže efektivně tlumit i velmi silné turbulence. Toto je zřejmě nejsilnější stránka tohoto relativně měkkého sportovního křídla. Pokud by přesto došlo k zaklopení, stačí udělat jen drobný kontrazásah, což samozřejmě není problém. Při termickém letu se hodně uplatní řízení na vnější straně - jakmile si na něj pilot zvykne, málokdo ho přestoupá.

I přes všechnu živost má dynamika křídla své hranice. Zatímco u některých C-kluzáků má člověk pocit, že létá na “zkroceném” závodním křídle, zde je to spíše naopak: ANTEA 2 dělá dojem kluzáku pro středně pokročilé piloty, který ale nabízí tak skvělé letové vlastnosti, které by člověk těžko hledal u padáků kategorie B. Wing-over, spirála, b-stall, fullstall, uši – tady žádné mouchy nehledejte :).

Lehké křídlo ANTEA 2 je povedeným nástupcem osvědčeného křídla ANTEA. Není třeba se obávat změn v řízení: druhá generace létá a ovládá se velmi podobně. Znatelně vyšší maximální rychlost, ale i další smysluplné úpravy hovoří jednoznačně ve prospěch nového modelu.


SILNÉ / SLABÉ STRÁNKY:

+ žádné nylonové výztuhy – příjemnější balení

+ váha 4,7 kg (velikost M)

+ živé, agilní řízení

+ nejvyšší ovladatelnost ze všech testovaných kluzáků

- konzervativní uspořádání šňůr

- těžko ovladatelný speed-systém


Sportklasse Testival. Thermik 1/2-2012: s. 21

Download

ANTEA 2 recenze Download
Sportklasse Testival. Thermik 1/2-2012: p. 21

Fotogalerie